PSA zal niet bij elke automobilist meteen een belletje doen rinkelen, maar het staat voor een bundeling van drie Franse automerken: Peugeot, Citroën en DS Automobiles. Het is geen kleintje op de markt: in het jaar 2015 werden er drie miljoen auto’s geproduceerd en behaalde het bedrijf met zijn 195.000 werknemers een omzet van bijna 55 miljard euro.
De PSA Group werd opgericht in 1965 en kreeg in alle jaren van bestaan meerdere belangen bij andere grote automerken en slokte onder meer Citroën op, om samen een sterkere positie op de markt te krijgen. Ook inmiddels opgeheven automerken als Simca en Talbot maakten onderdeel uit van de PSA Group. Ze heeft fabrieken in diverse landen, maar de belangrijkste productiecentra bevinden zich in Frankrijk en China. Peugeot verkopen? Bezoek nuautoverkopen.nl voor meer informatie.
PSA Group had in 2015 54,7 miljard omzet
De PSA Group had in het boekjaar 2015 een omzet van 54,7 miljard euro. Bijna 65 procent van de omzet werd gehaald uit de verkoop van circa drie miljoen nieuwe auto’s, waarvan zestig procent in Europa en twintig procent in China. De rest van de jaaromzet kwam voor rekening van Faurecia, het zusterbedrijf dat alleen auto-onderdelen maakt.
Ook al trekt de economie wereldwijd aan en worden er daardoor meer auto’s verkocht, de PSA Group heeft helaas te kampen met tegenvallende cijfers. Volgens eigen onderzoek stellen Europese consumenten veelal hun aankoop uit. Gezien het gunstige belastingklimaat in diverse EU-landen is dit opmerkelijk te noemen. Ook het tweede grote afzetgebied van de PSA Group, Zuidoost Azië, toonde een tegenvallende belangstelling. In dit gebied was een terugloop van maar liefst zeventien procent. In de EU was dit 4,3 procent.
PSA Group maakt goede voornemens voor 2018
PSA bracht onlangs de cijfers naar buiten van een totale winst van 11,4 miljard, wat een teruggang van ruim vijf procent betekent ten opzichte van het voorliggende jaar. Analisten op de beurs hadden echter ingezet op 11,6 miljard euro, wat zorgde voor een lichte keldering van de beurskoers van de PSA Group. Om geen onrust te creëren bij de aandeelhouders had het bedrijf geen tussentijdse winstcijfers gepubliceerd. De doelstelling van de PSA Group is om in 2018 een omzetstijging van tien procent te realiseren.
De aandeelhouders hadden aanvankelijk hoge verwachtingen vanwege de in 2013 gemaakte samenwerkingsovereenkomst met General Motors (onder meer Opel), waarmee ze twee miljard euro aan kosten wilde besparen. Aangezien dit niet kon worden gerealiseerd heeft General Motors zich inmiddels alweer voor een deel teruggetrokken.
Op de ANWB Koerslijst werd onlangs gepubliceerd welke auto’s het minste geld opleveren. Welke dalen het meest in waarde? Hieronder vindt u de tien modellen die u maar het beste helemaal ‘op’ kunt rijden.
Een goede auto vinden is al moeilijk genoeg zonder dat rekening moet worden gehouden met de restwaarde van het nieuwe model. Toch is het handig om daar wel rekening mee te houden, want de toevallige keus voor een minder populair model kan u verhoudingsgewijs namelijk best veel kosten. Hieronder treft u de auto’s die de afgelopen vier jaar het sterkst in waarde daalden. Gratis uw auto verkopen? Dit kan bij nuautoverkopen.nl.
De top tien van minst waardevaste auto’s
- Krijgt u bij een personenauto gemiddeld zo’n vijftig procent terug na vier jaar, bij de Seat Exeo is dat slechts 34 procent van de nieuwprijs. Terwijl het feitelijk wel een Audi A4 is met een stel Seat badges. Desondanks is het een keiharde daler als het aankomt op occasionverkoop.
- Net als bij de Exeo is de Lancia Thema een auto die verkleed is in de spullen van een ander. Deze vlotte Italiaanse business-sedan is feitelijk een Chrysler 300 C. Vier jaar geleden kostte deze nog een slordige zestigduizend euro, anno nu nog maar slechts 21.000, wat dus echt een aanzienlijke waardedaling mag heten.
- Hoewel combinaties tussen vijfdeurs gezinsauto’s en stoere terreinwagens het goed doen, levert de Chevrolet Captiva maar bijster weinig op. Dit komt omdat in de periode dat hij op de markt kwam, de concurrerende automerken met net wat betere opties op dit vlak kwamen. Ook de verbruikskosten zijn vrij fors. Resultaat: een opbrengst die gemiddeld nog maar slechts 36 procent is van de nieuwprijs.
- Hoewel de Renault Espace ideaal lijkt met zijn plek voor maar liefst zeven inzittenden, is deze full-size MPV tevens zwaar, groot, soms onbetrouwbaar en niet bepaald zuinig in verbruik en onderhoud. Het levert u gemiddeld slechts 15.000 euro op, wat ooit een drie maal hoger bedrag was.
- Ooit was de Jeep Grand Cherokee maar liefst tachtig mille. Hij is echter duur in verbruik en storingsgevoelig. De restwaarde bedraagt slechts 37 procent.
- De Renault Laguna Coupé werd voorheen alleen in een heel luxe en dus kostbare versie geleverd. De gemiddelde kostprijs is nu achttien mille, oorspronkelijk was dat veertig mille.
- Vier jaar geleden was er voor een stekkerhybride als de Toyota Prius Plug-in Hybrid nog geen bijtelling verschuldigd. Wel had hij een meerprijs van tienduizend euro. De restwaarde is nu nog maar 38 procent.
- De majestueuze sedan de Volvo S 80 vol luxe aan boord doet het tweedehands niet al te goed en is te koop voor 25 mille in plaats van de oorspronkelijke 55 mille.
- De Volkswagen Eos is geen kwalitatief hoogstaande cabriolet: het stalen klapdak zorgt relatief gezien voor de nodige trammelant, waardoor hiervoor nog maar slechts 39 procent van de oorspronkelijke waarde wordt afgerekend.
- De Opel Antara kent hoge verbruikslasten en levert daardoor gemiddeld 14 mille op in plaats van de 37 mille van vier jaar geleden.
Nu het weer herfst is, zie je automobilisten massaal winterbanden onder hun auto laten plaatsen. En waarom ook niet, want ze geven de automobilist, passagiers en medeverkeersgebruikers veel meer veiligheid. Winterbanden zijn niet alleen bestemd voor situaties met sneeuw en ijs, ze zijn ook veiliger bij nat wegdek, terwijl ze onder de zeven graden Celsius meer grip bieden dan zomerbanden.
De winterband kent een andere rubbersamenstelling en een andere structuur dan de zomerband. De groeven in winterbanden kunnen veel makkelijk sneeuw en (smelt)water afvoeren, wat een beter contact tussen wegdek en auto geeft. Ook de zachtere samenstelling zorgt voor meer grip op de weg dan een zomerband.
Winterbanden herkent u aan het sneeuwvlokje-logo
Elke winterband is herkenbaar aan een sneeuwvlokje-logo op de ‘wang’ van de band. Daarnaast hebben ze een ander profiel op het loopvlak en is elke groef wat grover en dieper. Het M&S-logo (Mud and Snow) is een uit de gratie geraakte aanduiding die echter ook wel wordt gebruikt op all season-banden; oriënteer u dus op het sneeuwvlokje-label, want die garandeert in staat te zijn om de voor Europa geldende testresultaten te kunnen doorstaan. Wilt u voordelig uw auto verkopen? Dit kan het best op nuautoverkopen.nl
Een duidelijk punt van verschil van een winterband is ook de veel elastischer samenstelling. Bij ‘gewone’ banden neemt de remweg op een gladde ondergrond doorgaans tot maximaal vijftig procent af vergeleken met een zomerband in dezelfde omstandigheden. Naast aangepaste groeven heeft een winterband ook nog eens heel veel lamellen om de afvoer van (smelt)vocht makkelijker te maken. Een ander pluspunt is dat een winterband niet kan slijten als de zomerband onder de auto zit en andersom; per saldo levert dat dus ook nog eens een besparing op.
Advies: winterbanden laten plaatsen door garage is veiliger
In ons land is de plaatsing van winterbanden (nog) niet verplicht, in Europese wintersportlanden is dat vaak wel zo. Houd daar altijd rekening mee als u op wintersport gaat. In Duistland moet u bijvoorbeeld onder de zeven graden bij vochtige weersomstandigheden verplicht winterbanden onder uw auto moeten hebben, naast de u vast wel bekende milieusticker die daar in milieuzones verplicht is.
Wij adviseren u om winterbanden te laten monteren door een erkende garage of dealer. Een verkeerd geplaatste band kan immers voor gevaar zorgen. Zo moet elke geplaatste band ‘gebalanceerd’ worden, en dat vereist gespecialiseerd gereedschap. Als u toch wil besparen op de banden dan raden wij u aan om de winterbanden tweedehands aan te schaffen.
Wie een auto wil exporteren, moet zijn registratie opzeggen bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Hierdoor hoeft u geen verzekering en belasting meer te betalen en vervalt de APK-plicht. U kunt dit regelen bij een RDW-balie, een RDW-keuringsstation of een door de RDW erkend bedrijf voor de export van auto’s.
Als u naar een van deze drie gaat, bent u niet verplicht de auto mee te nemen. De kosten zijn € 9,54. Na betaling meldt de RDW uw auto af in het kentekenregister. De nummerborden moet u dan inleveren. Auto verkopen in Amsterdam? Kies voor nuautoverkopen.nl.
Wat ontvangt u bij de afmelding bij de RDW?
Bij de afmelding ontvangen de autobezitters met een papieren kentekenbewijs drie zaken: het tenaamstellingsbewijs, het vrijwaringsbewijs en het papieren kentekenbewijs deel 2. Deze zaken zijn noodzakelijk voor een herregistratie in een ander land.
Eigenaren van een creditcard-kentekenbewijs ontvangen ook drie zaken: het vrijwaringsbewijs, het kentekenbewijs op creditcard-formaat en een papieren kentekenbewijs deel 2 voor uitvoer. Als alles akkoord is, verliest het kenteken vanaf dat moment zijn geldigheid.
Met een kentekenbewijs deel 2 mag u vanaf die dag nog maximaal twee weken op de Nederlandse weg rijden. De voorwaarden die hieraan worden gesteld zijn: de auto is deze 14 dagen nog verzekerd, er is een geldige APK en er zitten witte kentenplaten op de auto. Mocht u deze twee weken niet meer de betreffende auto gebruiken, dan kunt u de verzekering stopzetten. De motorrijtuigenbelasting is dan al automatisch gestopt. Als de auto buiten de EU terecht komt, moet u ook nog de douane bezoeken voor een ‘aangifte ten uitvoer’.
Been vijf zaken mee voor een correcte afhandeling
Voor de afmelding dient u minimaal 18 jaar oud te zijn, in het geval van een bromfiets is dat 16 jaar. Autobezitters moeten vijf zaken meebrengen voor de uitschrijving: een geldig legitimatiebewijs, de nummerborden, het overschrijvingsbewijs, het tenaamstellingsbewijs (deel IB) en indien van toepassing een maximaal 1 jaar oud uitreksel van de Kamer van Koophandel.
Veel auto’s zullen in het nieuwe land van bestemming een nieuw kenteken ontvangen. Mocht in dat geval het Voertuigbewijs (deel IA) ontbreken, dan zult u een vervangend kentekenbewijs moeten aanvragen voor de auto in kwestie. Om zonder problemen in een ander land een kenteken te ontvangen is het handig dat u het volledige kentekenbewijs heeft. De noodzaak hiervan kunt u navragen in het land waar de auto naartoe zal gaan. Het handigst is het om de nieuwe eigenaar zelf de uitvoer bij de RDW te laten regelen!